Updates corona gemeente Ede

Nieuwe verlenging maatregelen

3 februari 

In de persconferentie van 2 februari 2021 is aangekondigd dat de lockdown nogmaals met 3 weken wordt verlengd. Dit betekent dat de huidige maatregelen tenminste tot en met 2 maart gelden. In het bericht van 15 december 2020 ziet u waar u onder andere rekening mee dient te houden. Er is een enkele versoepeling in de maatregelen.

Vanaf 10 februari kunnen bezoekers bij winkels spullen bestellen en afhalen. Hier zijn strikte regels aan verbonden, waaronder:

 • Consumenten bestellen vanuit huis, online of met de telefoon;
 • het afhaalpunt bij de winkel is buiten;
 • producten kunnen alleen afgehaald worden in een bepaald tijdslot;
 • consumenten halen de spullen in hun eentje af;
 • er zit minimaal 4 uur tussen bestellen en afhalen.

Bekijk meer over de maatregelen van 2 februari op de website van gemeente Ede.

Verlenging maatregelen

13 januari 

In de persconferentie van 12 januari 2021 is aangekondigd dat de lockdown van 15 december jl. met 3 weken wordt verlengd. DIt betekent dat de huidige maatregelen tenminste tot en met 9 februari gelden. In het bericht hieronder ziet u waar u onder andere rekening mee dient te houden.

Bekijk meer over de maatregelen van 12 januari op de website van gemeente Ede.

Lockdown

15 december

In de persconferentie van 14 december 2020 zijn er nieuwe strengere maatregelen afgekondigd die ingaan op 15 december en gelden tenminste tot en met 19 januari 2021. Op dit moment dient u rekening te houden met onderstaande:

 • Theaters, musea, concertzalen en bioscopen zijn dicht.
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc. zijn gesloten
 • Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s zijn dicht.
 • Hotels zijn open om te overnachten, maar restaurants en roomservice zijn gesloten.
 • De meeste winkels zijn dicht, met uitzondering van supermarkten. Ook de bakker, de slager en andere winkels voor eten en drinken zijn open.
 • Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens en winkels voor reparatie en onderhoud mogen ook open blijven.
 • Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal.
 • Plekken waar u pakketten kunt ophalen en versturen mogen open blijven.
 • Banken blijven open.
 • Overheidsorganisaties blijven open.
 • Bibliotheken blijven open om boeken af te halen.

Bekijk alle aangescherpte maatregelen op de website van gemeente Ede.

Gedeeltelijke lockdown

14 oktober

In de persconferentie van 13 oktober 2020 zijn er nieuwe strengere maatregelen afgekondigd die ingaan op 14 oktober om 22.00 uur en gelden voor de komende vier weken. Over twee weken wordt er gekeken naar het effect van de maatregelen. Op dit moment dient u rekening te houden met onderstaande:

 • Alle horecagelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Enkele uitzonderingen zijn, onder andere, hotels voor hotelgasten.
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met de horecafunctie. 
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. 
 • Levensmiddelenwinkels mogen wel later open blijven.
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van, onder andere, markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen en bioscopen en theaters.

Bekijk alle aangescherpte maatregelen op de website van gemeente Ede.

Aangescherpte maatregelen

29 september

Sinds 29 september gelden er nieuwe landellijke maatregelen omtrent COVID-19 en zijn er aanvullende regelingen voor ondernemers in, onder andere, gemeente Ede. Zo gelden er bijvoorbeeld de volgende maatregelen:

 • Horecaondernemers mogen hun tijdelijke terrasoverkappingen laten staan tot 1 april 2020 onder enkele voorwaarden.
 • De Tozo-regeling voor ondernemers is nogmaals verlengd. Aanvragen kan via de website van gemeente Ede.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 uur inloop, om 22.00 uur moet de zaak gesloten zijn.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te laten registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers, zoals in monumenten en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak.

Bekijk alle aangescherpte maatregelen per 29 september en de noodverordening van 9 oktober op de website van gemeente Ede.

Noodverordening horeca

10 augustus

Sinds 10 augustus is er een nieuwe noodverordening in gemeente Ede van kracht. Hierin staan onder andere aanpassingen van de maatregelen in de horeca. Eet- en drinkgelegenheden zijn verplicht om bezoekers te laten reserveren en de gezondheid van de bezoekers moet geverifieerd worden. Daarnaast moeten alle bezoekers worden geplaceerd.  

Voor de volledige noodverordening van 10 augustus verwijzen we u graag naar de website van gemeente Ede en Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden.

Overnachten in Ede tijdens corona-crisis?

27 maart

De hotels, bungalows, vakantieparken en bed & breakfasts in de gemeente Ede mogen onder voorwaarden geopend zijn. Groepsvorming van 3 of meer mensen is niet toegestaan t/m 6 april. Verblijf van meerdere huishoudens in één accommodatie is daarom verboden. Gemeenschappelijke was-, douche- en toiletgelegenheden zijn gesloten.

Wat mag wel?
Huisjes, chalets en campers met eigen sanitair mogen wel gebruikt worden. 
​Campings met tenten en toercaravans worden niet gesloten, maar gemeenschappelijk sanitair mag niet gebruikt worden

Voorzieningen op de campings en parken zijn gesloten. Het gaat daarbij om horeca, zwembaden, recreatieruimte. Soms is het gebruik aangepast. Afhaalmaaltijden zijn mogelijk, en er geldt dosering van mensen in een winkel of bij de receptie. In hotels kunnen hotelgasten gebruikmaken van het hotelrestaurant, indien dat nog geopend is. ​Sommige bedrijven hebben gekozen om hun bedrijf in de corona-periode te sluiten. 

De situatie verandert snel. Raadpleeg voor meer informatie de RIVM pagina.

Evenementen, hoe gaat het verder?

17 maart 2020

Evenementen die plaatsvinden tot en met 1 juni kunnen geen doorgang vinden volgens maatregelen van de Rijksoverheid. Het is nog onduidelijk of en hoelang deze maatregelen duren. We zien dat veel evenementenorganisatoren evenementen in april en mei annuleren en doorschuiven naar het najaar. Dit gebeurt in het hele land, waardoor in die periode een enorme piek ontstaat. Er wordt overleg gepleegd met gemeente en andere gebieden. Nader bericht volgt.

Reeds aangevraagde vergunningen worden door de gemeente onder voorbehoud verleend van eventuele nieuwe of langere maatregelen van de rijksoverheid en/of gemeente. 

Evenement wijzigen?
Vergunningsaanvraag intrekken? Mail naar evenementen@ede.nl
Een vermelding op www.bezoek-ede.nl annuleren? Mail naar event@bezoek-ede.nl zodat wij eventuele bezoekers correct kunnen informeren.