ARTBASE Ede

Onder de naam ARTBASE Ede is een multimediale tentoonstelling ontwikkeld, gericht op het leven van Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Een beleving die alle zintuigen prikkelt en raakt. Dit nieuwe plan is opgezet als culturele invulling van de voormalige Frisokazerne.

ARTBASE Ede is een modern museum waarin veel beeld en geluid gebruikt gaat worden. Het wordt een ervaring over Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Ga op een reis die al je zintuigen prikkelt. Tijdens die reis beleef je het bijzondere verhaal van Helene Kröller-Müller en komt dit op een multimediale wijze tot leven. Laat je verrassen en verwonderen door bezielde verhalen van kunstenaars en verzamelaars. Ontdek wat hun drijft. En verken je eigen drijfveren.

2024: Nieuw station én ARTBASE Ede?
Als de gemeenteraad met de plannen instemt en als alles volgens plan verloopt, kan ARTBASE Ede in 2024 haar deuren openen. Dat valt samen met het opleveren van nieuwe Station Ede-Wageningen dat direct naast de Frisokazerne komt te liggen. Het vormt onderdeel van het World Food Center-terrein. Mooie wandelroutes beginnen op een steenworp afstand en het Kröller-Müller Museum ligt 15 kilometer verderop.

In het voortraject bleek al dat het idee voor de Friso Expo breed werd ondersteund. Bij het opstellen van het Masterplan is met diverse partijen samen gewerkt of input opgehaald. Zowel Ede Marketing als het Kröller-Müller Museum hebben actief deel genomen aan de projectgroep en zo een waardevolle bijdrage aan de kwalitatieve ontwikkeling geleverd. Beide partijen zijn zeer enthousiast over het uitgewerkte concept en de mogelijkheden die dit in de toekomst biedt.

Door de thematiek rondom Helene ontstaat met ARTBASE Ede een uniek profiel. Het geeft een kwaliteitsimpuls aan toeristisch-recreatieve aanbod, biedt kansen voor organisaties en het zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen verschillende Edese gebieden.

Directie Ede Marketing

Hoofdrol voor Helene Kröller-Müller - en... voor verzamelaars

De kern van ARTBASE Ede is het verhaal over de bezieling en innerlijke drijfveren van Helene Kröller-Müller. Zij is één van de bekendste verzamelaars ter wereld. Samen met haar man Anton bracht zij een kunstverzameling bijeen die van enorme betekenis is geweest voor de moderne kunst in Nederland. Helene heeft veel betekend voor Ede en de regio, maar haar leven en nalatenschap zijn ook van internationale betekenis. Aan het echtpaar danken we Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, met onder meer de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld.

Volop ruimte voor lokale (culinaire) kunst
Lokale en regionale kunstenaars(initiatieven), verzamelaars en kunst, cultuur en erfgoedinstellingen krijgen een podium bij de Levendige Verzamelwand. Ook biedt ARTBASE Ede ruimte voor workshops, lezingen en andere activiteiten in samenwerking met lokale partners. In museumcafé ARTBASE maak je kennis met ‘lokale smaakmakers’. Lokale culinaire smaakmakers, lokale kunstenaars en een aanbod van lokale producten.

Onder de naam ARTBASE Ede is een nieuw plan ontwikkeld voor de culturele invulling van de voormalige Frisokazerne. ARTBASE Ede wordt een multimediale tentoonstelling die zich richt op het leven van Helene Kröller-Müller, bezieling en kunst. Het wordt een beleving die je zintuigen prikkelt en raakt.

Northernlight, het bureau dat het plan ontwikkelt, geeft met deze video een indruk hoe ARTBASE Ede eruit gaat zien.

ARTBASE Ede
  • ARTBASE Ede