Fietsvakanties steeds populairder

Fietsvakanties zijn terug van weggeweest, zo publiceert Visit Veluwe in een artikel naar aanleiding van het rapport 'Kerncijfers Fietsvakanties 2021-2022'! In 2021 stapten 3 miljoen Nederlanders op de fiets voor een duurzame en gezonde vakantie in eigen land. Er werden in totaal zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties gemaakt, waarin circa € 942 miljoen besteed werd. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van 2020 toen circa 2,5 miljoen Nederlanders een fietsvakantie in eigen land doorbrachten.

Opvallend is het groeiend gebruik van de Langeafstand Fietsroutes. Ook een steeds jongere doelgroep kiest voor deze duurzame en actieve vakantiebesteding. Van alle Nederlandse provincies is Gelderland veruit het populairst voor een fietsvakantie, zowel voor fietsstandplaatsvakanties als voor trektochten. 

Welke soorten fietsvakanties zijn er?

​De ruim 7,2 miljoen fietsvakanties in 2021 zijn samengesteld uit bijna 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties (hierbij onderneemt men meerdere fietstochten vanaf een vast vakantieadres), en bijna 1,9 miljoen fietstrektochten (hierbij wordt van overnachtingsadres naar overnachtingsadres gefietst). In 2021 hebben 44% trektochtfietsers voor het eerst een fietstrektocht in Nederland ondernomen. Van de fietsers die in 2021 voor het eerst een trektocht in Nederland maakten, geeft 69% aan dat dit hun eerste fietstrektocht was. De rest heeft al eerder een trektocht gemaakt in het buitenland en heeft nu voor Nederland gekozen. Van de trektochtfietsers gebruikte 53% een Langeafstand Fietsroutes (LF-route). In totaal werd in 2021 tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.

Waar overnachten fietsers?

Een gemiddelde trektocht in eigen land bestond uit 3,8 nachten, wat uitkomt op circa 6,8 miljoen overnachtingen. De fietsers overnachten op campings, in B&B’s en hotels:
• 43% koos voor een overnachting in een hotel of een B&B
• 17% overnachtte in een tent
• 15% sliep tijdens het verblijf in een huisje of een bungalow
• 14% verbleef bij een logies van ‘Vrienden op de fiets’

Wie zijn de vakantiefietsers?

De Fietsstandplaatsvakantiegangers zijn relatief vaker 60 jaar of ouder en maken vaker deel uit van een gezin zonder kind(eren) onder de 18. Bij deze groep is bijna een derde onder de 40 jaar. Van de trektochtfietsers is ruim de helft onder de 40 jaar. Het aantal vrouwen dat op Fietsstandplaatsvakantie gaat is de afgelopen 3 jaar toegenomen van 42,3% tot 47,5%, waardoor ze nu bijna de helft bedragen.

Trektochtfietsers zijn gemiddeld jonger dan standplaatsvakantiegangers. De helft van de trektochtfietsers maakt deel uit van een huishouden zonder kind(eren) onder de 18, terwijl ook een relatief groot deel wel een gezin met kind(eren) heeft. Onder de trektochtfietsers zijn mannen met 60% nog iets in de meerderheid.

Ook fietsvakantie gasten ontvangen?

Meld je dan aan voor het Fietsers Welkom! label van Nederland Fietsland. Het doel van dit label is om de fietsvriendelijke horeca en accommodaties langs fietsroutes in kaart te brengen en te promoten. Door een vermelding op de routes, zien fietsers waar ze goed kunnen pauzeren en overnachten.