Kunstfestival Woest&Bijster

Site-specific art festival - Ontdekkingsreis langs 18 locatie-kunstwerken op de Zuidwest Veluwe

Bennekom - Woest&Bijster is een tweejaarlijks kunstfestival in de woeste landschappen van de Zuid-West Veluwe. Deze derde editie van Woest&Bijster vindt plaats van 6 augustus tot en met 30 oktober 2022. Bezoekers gaan fietsend op ontdekkingstocht langs 18  kunstwerken. Deze zijn te vinden in de natuurgebieden rondom Ede, Otterlo, Bennekom, Renkum en Wageningen. De werken laten bezoekers met andere ogen naar de eeuwenoude landschappen kijken. 

Deze derde editie zal groots worden met een landelijke uitstraling.  De selectiecommissie heeft een mix van 18 vooraanstaande of jonge kunstenaars naar de Veluwe gehaald. De kunstenaars hebben de gebieden verkend en een werk gemaakt dat geïnspireerd is door de locatie.
Op de lijst staat jong veelbelovend talent zoals Lucas Sloot en Joëlle Snijders, maar ook gerenommeerde kunstenaars als Rob Sweere, Hart van Veen of het duo Aris de Bakker/Karola Pezarro. Kijk voor alle deelnemende kunstenaars op https://woestenbijster.nl/kunstenaars

Kunst in het landschap

Woest&Bijster is dé plek waar kunst ontstaat in samenwerking met het landschap. 

Wethouder Hesther Veltman van cultuur is enthousiast over het festival: "Terschelling heeft Oerol, de IJsselvallei heeft de IJsselbiënnale en hier hebben we Woest&Bijster. Een kunstfestival dat past bij onze schitterende natuur en ons landschap. Een geweldige manier om al het moois dat onze gemeente te bieden heeft aan de rest van Nederland te laten zien.”

Voor bezoekers staan er afwisselende fietstochten vol verrassende kunst op het programma. Onderweg genieten zij van de vele heidevelden, oeroude bossen en de grote verlaten stuifzandlandschappen. Zo treffen zij in het eeuwenoude Edese bos de verstopte Boskapel van Natasha Rijkhoff en Gijsbert van der Wilt, waaien zij mee met de mystieke Witte Wieven van Nadja Willems tussen de bomen op de Ginkelse Heide. Ook is het genieten van het schitterende uitzicht op de Planken Wambuis in Room with a view van Anne Huijnen en Anna de Jong (Polly’s Picture Show).

Routekaart 
De kunstwerken zijn tijdens het festival te bezoeken met behulp van een routekaart. Deze zal verkrijgbaar zijn bij verkooppunten in de regio (verkoopadressen volgen op  de website van Woest&Bijster).

‘Artist in residence’ vanaf 6 augustus 
Zes kunstenaars zullen hun werk ter plekke opbouwen voor publiek. Deze ‘Artists In Residence’ gaan in tweetallen aan het werk bij boerderij Mossel, in het Renkums Beekdal en op Landgoed Quadenoord. 

Theaterweek van 22-30 oktober
In de afsluitende week van 22-30 oktober 2022 vinden verschillende locatievoorstellingen plaats op verrassende plekken. Ook staat er die week een sfeervolle grote tent op het Van Slootenplein in Bennekom. Hier is het mogelijk om de kunstenaars te ontmoeten, te genieten van een Woest&Bijster-diner of na te praten over het festival. 

Meer informatie: www.woestenbijster.nl