Wandel- en fietsroutes langs indrukwekkende oorlogsverhalen in Ede

De oorlogsgeschiedenis van Ede:
7 wandel- en fietsroutes langs 30 indrukwekkende verhalen

In de gemeente Ede vertellen dertig informatiepanelen bijzondere verhalen over de oorlogsgeschiedenis van Ede. Deze panelen staan door de gehele gemeente, van het centrum van Ede tot in Deelen en Harskamp. Elk paneel markeert een bijzondere historische plek; ze zijn geplaatst op de plekken waar de verhalen zich afspeelden. Op vrijdag 3 september werden de nieuwe informatiemarkers onthuld door wethouder De Pater en het Edese Kindercollege.

Wethouder De Pater: “Het verrast mij altijd hoeveel er hier, in de omgeving van Ede, gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog. Zoveel dat er door heel de gemeente Ede zelfs 30 informatiepanelen gevuld konden worden met interessante, spannende, maar soms ook verdrietige gebeurtenissen.”

Samen met Ede Marketing en het Platform Militaire Historie Ede is een selectie gemaakt van 30 verhalen die tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelden in de gemeente Ede. De verhalen op de panelen zijn voorzien van mooie en indrukwekkende foto’s; de Edese oorlogsgeschiedenis komt zo echt tot leven. 

Kinderburgemeester Levi van Ravensberg vindt het goed dat de gebeurtenissen in onze gemeente in beeld worden gebracht op de informatiepanelen: “Het lijkt me echt interessant om de markers te bekijken en zo meer te leren over wat er in Ede gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het heel belangrijk dat wij als jonge Edenaren deze verhalen te weten komen. Zo blijven we de oorlogsgeschiedenis doorgeven aan de volgende generaties.”

Wandel- en fietsroutes langs indrukwekkende oorlogsverhalen 

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes gemaakt die je meenemen op een indrukwekkende reis door de oorlogsgeschiedenis van Ede. Volg een van de routes of plan je eigen route. Een overzicht van de markers en de uitgestippelde routes vind je op bezoek-ede.nl/militair-toerisme. Op deze webpagina zijn de 30 verhalen ook te lezen. 

Liever de routes afleggen met een routeboekje? 

De 7 fiets- en wandelroutes, inclusief verhalen en een overzichtskaart, zijn door Ede Marketing gebundeld in een compacte pocketgids. Deze is onder andere te koop bij VVV-informatiepunten in de gemeente Ede.

Airborne Ede-maand

De onthulling van de informatiemarkers is onderdeel van de Airborne Ede-maand. Tijdens de Airborne Ede-maand herdenken we het verleden, vieren we onze vrijheid en staan we stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Meer informatie over de activiteiten deze Airbornemaand is te vinden op www.ede.nl/airborne.