Opening VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 in Ede

Het startsein van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 wordt dit jaar gegeven in Ede, op donderdag 8 september. In het weekend van 10 en 11 september 2022 openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek. De organisatie ligt in handen van Stichting Nederland Monumentenland en 300 lokale comités, die hiermee een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

De keuze voor Ede als openingsgemeente lag voor de organisatie van de Open Monumentendag voor de hand. Ede heeft maar liefst 350 gemeentelijke monumenten en 224 Rijksmonumenten en is druk bezig met het op duurzame wijze herbestemmen van monumenten. De gemeente past daarmee goed bij het landelijke thema van deze 36e editie van de Open Monumentendag 2022: Duurzaamheid, met bijpassende slogan: ‘Duurzaam duurt het langst’.

Gemeente Ede: monument en duurzaamheid gaat hand in hand

Een sprekend voorbeeld is het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA, die dit jaar precies 100 jaar geleden werd opgericht. De Westhal (De Fietser) op dit terrein is nu het grootste energieleverende rijksmonument (9000m2) van Nederland. Het gebouw wekt energie op met zonnepanelen op het dak voor eigen gebruik en levert terug aan het stroomnet voor nog eens 55 huishoudens.

Rijke historie

Hester Veltman, wethouder gemeente Ede (cultuurhistorie): "Ik ben enorm trots dat Ede dit jaar gastgemeente mag zijn van het grootste culturele evenement dat we in Nederland kennen. De Open Monumentendag trappen we af op de plek waar 100 jaar geleden de internationaal bekende fabriek van de ENKA werd geopend. Waar vroeger de oude fabrieksgebouwen stonden is in de afgelopen jaren een compleet nieuwe woonwijk verrezen. Delen van de oude fabriek zijn echter bewaard gebleven en als monument op unieke wijze in de nieuwe wijk geïntegreerd. De rijke historie van het gebied kun je hierdoor nog elke dag voelen.”

"Ik ben enorm trots dat Ede dit jaar gastgemeente mag zijn van het grootste culturele evenement dat we in Nederland kennen.

Hester Veltman, wethouder gemeente Ede (cultuurhistorie):

Ede krijgt primeur om te openen voor publiek 

Harald de Boer, directeur Nederland Monumentenland: “We zijn erg blij met Ede als gastgemeente. In de eerste plaats vanwege de enorme verscheidenheid aan monumenten, maar zeker ook door de prachtige voorbeelden van herbestemming en verduurzaming van monumenten in de gemeente Ede. Daarnaast krijgt Ede de primeur om te openen voor publiek. Tot voor kort was de opening voorafgaand aan de VriendenLoterij Open Monumentendag besloten. Bij de komende editie in Ede is voor het eerst publiek op uitnodiging aanwezig en is de opening voor iedereen in Nederland te volgen via een livestream.”

Over de VriendenLoterij Open Monumentendag
Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door lokale comités door het hele land met Nederland Monumentenland als landelijke coördinator. Met dit evenement wil Nederland Monumentenland gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner VriendenLoterij.