Ede - Beste Binnenstad 2020?

Ede maakt kans op titel Beste Binnenstad 2020

Ede is begin januari genomineerd voor de titel Beste Binnenstad 2020 door het Platform Binnenstadsmanagement. In deze verkiezing neemt Ede het in de categorie middelgrote steden op tegen Alphen aan den Rijn, Deventer, Hoogeveen, Middelburg, Roermond, Sneek, Tiel, Uden en Woerden.

Ook in de categorie grote steden zijn tien plaatsen genomineerd. De geselecteerde binnensteden krijgen nu de tijd om een ‘bidbook’ aan te leveren. Hierin staat welke ontwikkeling de binnenstad heeft doorgemaakt in de periode 1 januari 2017 tot 1 januari 2020 aan de hand van drie toonaangevende projecten/processen. 

Daarnaast worden er twee speeddate-ochtenden georganiseerd waar de genomineerden de gelegenheid krijgen om het bidbook toe te lichten en vragen van de jury te beantwoorden.

Op basis van het bidbook, de speeddate en de data uit de Binnenstadsbarometer zullen de juryleden op 9 maart de twee finalisten per categorie kiezen. De vier finalisten krijgen vervolgens een bezoek van de voltallige jury en worden beoordeeld op zes thema's: Economie, Veerkracht, Inclusiviteit, Identiteit, Governance en Levendigheid. Half mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Het doel van de Verkiezing is de samenwerking tussen de partijen (ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren, gemeente, cultuur, etc.) in de binnenstad te vergroten en te versterken, op een unieke en positieve manier aandacht te vragen voor de binnensteden van Nederland en de ontwikkeling van binnensteden te stimuleren. De titel zelf, maar ook het proces naar de titel Beste Binnenstad biedt nieuwe kansen voor deelnemers en winnaars in zowel de beeldvorming van de binnensteden als de samenwerkingsverbanden in de binnensteden. 

Platform Binnenstadsmanagement stimuleert en professionaliseert de samenwerking in centrumgebieden in Nederland. Het onafhankelijk platform ondersteunt en organiseert professionele samenwerking in binnensteden en centrumgebieden, met als doel het vitaal, leefbaar en economisch aantrekkelijk houden van de binnensteden.