‘Het futurisme & Europa’ in het Kröller-Müller Museum

Nog te zien t/m 3 september: expositie en side-events

OTTERLO – Op dit moment is in het Kröller-Müller Museum de expositie Het futurisme & Europa. De esthetiek van een nieuwe wereld te bezoeken. De tentoonstelling laat zien hoe de futuristen ruim honderd jaar geleden hun entree maken op het Europese toneel en een wisselwerking aangaan met andere avant-garde kunstenaars en stromingen zoals De Stijl en Bauhaus. 

Het futuristisch ideaal is het samengaan van kunst en leven. In de tentoonstelling zie je schilderijen en sculptuur, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken en grafisch werk. Er zijn ook allerlei gebruiksvoorwerpen te zien, zoals het bekende Campari sodaflesje.

https://krollermuller.nl/het-futurisme-europa

Internationale bruiklenen
Voor de tentoonstelling Het futurisme & Europa reizen veel bruiklenen vanuit heel Europa en soms daarbuiten naar Otterlo. Maar er is ook veel werk uit de Kröller-Müllercollectie te zien. Naast Italiaanse futuristen als Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Fortunato Depero, Antonio Sant’Elia, Benedetta Cappa en Enrico Prampolini zijn ook andere avant-garde kunstenaars als Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo, Sonia Delaunay, Le Corbusier, Pablo Picasso, Olga Rozanova, Natalia Goncharova, El-Lissitzky, Vladimir Tatlin, Alexander Rodchenko, Walter Gropius, Oskar Schlemmer, Alma Siedhoff-Busscher in de tentoonstelling vertegenwoordigd.


Side-events 
Gekoppeld aan de Futurisme-expo vinden ook een aantal side-events plaats die wellicht een bezoek waard zijn. Denk o.a. aan: 

  • Klankgedicht-generator (19 & 20 aug) Schuif aan tafel bij woordkunstenaar Wordbites en laat zijn klankgedicht-generator jouw stemming omzetten in een uniek klankgedicht.

  • Futuristische nail-art (19 & 20 aug) Klaar voor een mini metamorfose à la futurisme? Laat dan gratis je nagels lakken in futuristische stijl door de nail-artists van Happy Toko.

  • Mode in de maak (2, 4, 9, 16, 23 aug) Wil je net als Balla je outfit pimpen met een kleurrijke accessoire? Ontwerp je eigen modificanti samen met Tinka van Steekje Los. Zij gaat voor je aan de slag en maakt van reststoffen jouw eigen unieke mode accessoire. 
    https://krollermuller.nl/activiteiten-bij-het-futurisme-europa

    Het (kleine) grote Toekomstboek: In de tentoonstellingsruimte ligt Het (kleine) grote Toekomstboek gratis klaar voor bezoekers van alle leeftijden. Aan de hand van negen uitdagende opdrachten zal ook de jonge bezoeker anders kijken naar futuristische kunst. 
    https://krollermuller.nl/het-kleine-grote-toekomstboek

De expositie Het futurisme & Europa is nog te bezoeken t/m 3 september.