Praktische informatie tijdens het Corona-virus in Ede

19 maart 2020

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het Corona-virus in Nederland, zijn nieuwe maatregelen aangekondigd door de Rijksoverheid. Zo zijn horeca-gelegenheden en vele bezoeklocaties gesloten. Tijdens de persconferentie van 31 maart is bekend gemaakt dat de maatregelen die geldig waren tot 6 april verlengd zijn tot 28 april a.s. De maatregelen voor evenementen zijn ongewijzigd en blijven van kracht tot 1 juni a.s.

Iedereen is verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven en zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Uiterlijk 21 april neemt het kabinet een besluit over de maatregelen.

​Ede Marketing adviseert om de richtlijnen van het RIVM en Rijksoverheid op te volgen.

Wij proberen de bezoek-ede.nl actueel te houden voor bezoekers. Gezien de snelle wijzigingen adviseren wij bezoekers echter om altijd contact op te nemen met de locatie of de organisator van het evenement. Check ook de website van de organisator of locatie.

Evenement wijzigen?

Vergunningsaanvraag intrekken? Mail naar evenementen@ede.nl
Een Vermelding op www.bezoek-ede.nl annuleren? Mail naar event@bezoek-ede.nl zodat wij eventuele bezoekers correct kunnen informeren.

Evenementen, hoe gaat het verder?
Evenementen die plaatsvinden tot en met 1 juni kunnen geen doorgang vinden volgens maatregelen van de Rijksoverheid. Het is nog onduidelijk of en hoelang deze maatregelen duren. 
We zien dat veel evenementenorganisatoren evenementen in april en mei annuleren en doorschuiven naar het najaar. Dit gebeurt in het hele land, waardoor in die periode een enorme piek ontstaat. Er wordt overleg gepleegd met gemeente en andere gebieden. Nader bericht volgt.

Reeds aangevraagde vergunningen worden door de gemeente onder voorbehoud verleend van eventuele nieuwe of langere maatregelen van de rijksoverheid en/of gemeente. 

Opstart toeristisch seizoen

Voorbereiding op het toeristisch seizoen zijn bij bungalowparken en campings nog gaande. Dit geldt ook voor bed and breakfasts en de hotellerie. Vanzelfsprekend gelden hier ook de regels van het RIVM en de Rijksoverheid. 

Branche-organisatie HISWA-RECRON adviseert ondernemers over de mogelijkheden, voorwaarden en geeft praktische informatie (ook voor gasten). Daarnaast voert zij overleg met de overheid. Kijk voor meer informatie op speciale Corona-helpdesk van HISWA-RECRON. Deze pagina geeft informatie over mogelijkheden, voorwaarden en bedrijfsvoering

Toeristische Informatie in Ede
De toeristische informatiepunten in de gemeente Ede volgen de adviezen op van de RIVM. Daardoor kan het zijn dat vestigingen tijdelijk gesloten worden. Voor VVV-gerelateerde vragen kunt u mailen naar welkom@bezoek-ede.nl en tijdens kantoortijden bellen naar 0318 – 210114.

Praktische links voor ondernemers:

Informatie over actuele maatregelen voor alle bedrijven en Informatie over maatregelen en ondersteuning vanuit de gemeente Ede
https://www.ede.nl/ondersteuning-werk-inkomen/bijstand-voor-zelfstandigen/#c4178

Voor ondersteuning van ZZP-ers
https://www.ede.nl/in-de-gemeente-ede/ondernemen-in-ede/
Met handige links en specifieke informatie voor ondernemers in Ede

Overzicht landelijke overheidsregelingen en informatie
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Doorklikmogelijkheid naar alle landelijke overheidsinformatie

https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Inclusief links naar Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), verruiming borgstelling voor MKB krediet, tijdelijke voorziening ZZP-ers, uitstel betaling belasting, garantie ondernemersfinanciering, rentekorting via Qcredits, ondersteuning via banken.

https://ondernemersplein.kvk.nl/coronavirus-wegwijzer-voor-ondernemers/
Met zeer uitgebreide actuele informatie voor ondernemers

Informatie over aanpassingen in de belastingen, kredieten, borgstellingen voor o.a. MKB en ZZP-ers en regelingen vanuit Europa
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers/financiele-maatregelen

Praktische informatie inclusief doorlinks naar formulieren en aanvraagmogelijkheden
https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

In de pijplijn

  • Er wordt met Vereniging van Nederlandse Gemeenten overlegd over een aanvullende regeling voor de culturele sector en het tijdelijk stopzetten van lokale belastingen zoals de toeristenbelasting. (Bron: KVK)
  • Daarnaast wordt door de brancheorganisatie uit de toeristische-recreatieve sector met het kabinet gesproken over een specifiek hulppakket voor de sector. (Bron: VVV Nederland, HISWA-RECRON)
  • Vanuit Brussel komen aanvullende middelen beschikbaar komen ter ondersteuning van zorg, MKB en de arbeidsmarkt. (Bron: KVK en Rijksoverheid.nl)