Professionalisering groenteproductie met lokale verkoop

Barneveldse boeren verkopen direct van het land 

EDE – Vallei Streekgroente, de Groenerie, ‘s Heeren Loo en de Gemeente Ede zijn begin 2022 gestart met het project Sociale duurzame groente productie en verwerking om de lokale groenteproductie verder te professionaliseren. Als aftrap openen twee agrariërs op 21 mei a.s. tussen 10.00 en 12.00 uur hun deuren voor de directe verkoop van verse producten. Klanten kunnen dan zelf de groentetuin ontdekken.    

De Barneveldse boeren van Vallei Streekgroente werken met veel enthousiasme aan het telen van groenten. Echter, om deze groenteproductie ook rendabel te maken, vraagt het meer kennis, vaardigheden en meer verkoop in de regio. Deze uitdagingen vormen de basis voor de gezamenlijke aanpak, gefinancierd vanuit een Europese POP3 subsidie. De organisaties werken samen aan het verhogen van de kennis in het telen van de groenten, het verwerken van de groenten (zodat het beter en op andere manieren geschikt is voor verkoop), het verbeteren van de afzet naar bestaande en nieuwe klanten en de ontwikkeling van de benodigde marketing en communicatie. 

Professionele groenteteelt is een gat in de markt, maar deze markt moet lokaal nog letterlijk van de grond af aan worden opgebouwd

Barrie van Geresteijn, initiatiefnemer van Vallei Streekgroente VOF

Barrie van Geresteijn, initiatiefnemer van Vallei Streekgroente VOF, ziet steeds meer boeren stoppen met het boerenbedrijf: “Een aantal van hen blijft zich wel graag inzetten voor de voedselproductie, werkt graag op het land en geniet van het contact met klanten. Vallei Streekgroente verbindt deze boeren onder haar label en adviseert en ondersteunt bij de afzet. Op deze manier hoopt Vallei Streekgroente op een verdienmodel. Professionele groenteteelt is een gat in de markt, maar deze markt moet lokaal nog letterlijk van de grond af aan worden opgebouwd”. 

Vanaf 21 mei a.s. kunnen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur groenten gekocht worden bij de groentetuin van Edwin en Theo van ‘t Foort (Valkseweg 159) in Barneveld. En in de even weken op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 10.00 bij de groentetuin van Henri Heiwegen (Thorbeckelaan 108). Te koop zijn nu o.a radijsjes, paksoi, sla, rucola. Daarnaast zijn de groenten ook te koop via groentepakketten van Eerlijk eten uit de Streek.